Constècnia

Espai de Descoberta del Modernisme “Gaudí Centre”


Espai de Descoberta del Modernisme “Gaudí Centre”

Població: Reus
Promotor: GUPSA (Gestió Urbanística Pública)
Director: Sr. Gabriel Bosques
Inici d'Obra: Novembre 2005
Finalització: Maig 2007


Edifici situat a la Plaça Mercadal, amb una superfície útil de 1.966 m2, al bell mig del centre històric i comercial de la ciutat, el modern edifici acull un espai expositiu i centre d’interpretació de la vida i obra de Gaudí, l’Oficina de Turisme, una botiga a la planta baixa i un restaurant a la coberta

L’obra va consistir en la reforma de l’edifici de l’antic banc de Santander per convertir-lo en un espai didàctic, de promoció de ciutat i d’homenatge a Antoni Gaudí. S’ha aconseguit adequar l’edifici a les necessitats que demana el nou ús expositiu-didàctic i promocional; com canviar radicalment  l’estètica de l’edifici per tal de convertir la seva imatge exterior en el primer atractiu del nou ús, així com dotar la imatge dels elements interiors de comunicació vertical d’una estètica moderna, i per últim configurar els espais per a un funcionament adequat de les diferents àrees expositives i de serveis.

Les principals accions que s’han dut a terme són:

  • Buidatge total de l’interior de l’edifici: amb la consolidació estructural, amb reforçs a pilars i sostres , l’adequació del espais i les instal·lacions al nou ús, i canviar i matisar la relació dels espais interiors amb l’exterior.
  • Eliminació del doble espai de l’accés: augmentant la superfície útil.
  • Permeabilitat visual de la planta baixa, essent diàfana i oberta visualment als carrers, amb accés lliure al públic.
  • Endreçar visualment i estèticament la planta tercera i la coberta.
  • Ús de recursos energètics mediambientalment sostenibles (plaques solars).
  • Actuació en les façanes.