Constècnia

Author: admin

Els Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP) de l’Ajuntament de Barcelona, obra dels arquitectes David Juárez Latimer-Knowles, Jon Begiristain Mitxelena i Yaiza Terré Alonso i construits per Constècnia a partir de contenidors marítims reutilitzats, són un dels 11 projectes finalistes en l’edifició de 2020 dels prestigiosos premis FAD d’Arquitectura.

El jurat que valora les obres va escollir entre 27 projectes seleccionats en aquesta categoria, tot destacant projectes “atents al context, a l’estratègia i a l’ofici, en diàleg amb l’espai, el temps, la matèria, el cos i la natura. Una arquitectura amb un esperit propositiu, generadora de sistemes més que no pas d’objectes”.

Del projecte APROP, el jurat en destaca el context, en “un lloc vell i complex tot i la persistent inversió pública-arquitectònica”, així com la seva història, en tractar-se d’un encàrrec de l’Ajuntament per “resoldre situacions d’emergència d’habitatge tot buscant una execució més ràpida, econòmica i sostenible que les promocions convencionals d’habitatge públic”. Partint de tot això, es valora que el projecte “genera recerca aplicada sobre la prefabricació modular reversible a partir de contenidors marítims reutilitzats, amb criteris de sostenibilitat urbana, ecològica i social”. A més d’aspectes de disseny i execució, com ara que “els pòrtics metàl·lics resolen la planta baixa, diàfana, proporcionant una plataforma en la qual s’apilen els contenidors reconvertits en habitatges. Es tracta d’una bona adaptació a la geometria del solar, cantoner, a les condicions d’orientació i assolellament, vistes i privacitat. Cal destacar l’escala urbana i compositiva ben resolta del projecte, i la singularitat material de la pell, que parla de l’excepcionalitat de la situació. Plantejament d’habitatges unipersonals per a maneres d’habitar no tradicionals”.

Els premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme es van crear l’any 1958 des del col·lectiu Foment de les Arts Decoratives impulsats per l’arquitecte Oriol Bohigas. Volien reconèixer els fruits de l’arquitectura contemporània i, des de llavors, han anat guardonant any rere any les millors obres de l’arquitectura barcelonina, catalana i de tota la península Ibèrica. En aquesta línia, es tracta dels premis més antics d’Europa i en uns dels més prestigiosos.

L’innovador projecte APROP (Allotjaments de Proximitat Provisionals) que ha construït i col·laborat a desenvolupar Constècnia per l’Ajuntament de Barcelona s’ha completat amb èxit al centre de Ciutat Vella. El nou bloc aixecat amb contenidors marítims reutilitzats es troba plenament operatiu des de principis d’aquest 2020 i preparat per acollir les primeres famílies necessitades d’un allotjament d’urgència a la zona.

Aquest projecte d’allotjaments de construcció ràpida pioner a l’estat és una de les diverses respostes traçades pel consistori barceloní a la necessitat d’habitatge a Barcelona i, des del punt de vista tècnic, és una nova manera de construir habitatges tot garantint els estàndards d’habitabilitat i de qualitat.

Inspirats en projectes desenvolupats en tot Europa es troben completament adaptats a les normatives i disposen de tots els equipaments necessaris per a la seva habitabilitat. Construïts sota la teoria de les “Plugin-City”, els diversos mòduls habitables s’han fabricat a la Selva del Camp, on té la seu Constècnia, i posteriorment s’han traslladat a Ciutat Vella, on s’han instal·lat i connectat a les diverses escomeses i xarxes de serveis. Això ha de permetre que, en cas de necessitat, es puguin desmuntar i traslladar on se’n tingui necessitat.

Una de les façanes principals de l’APROP de Ciutat Vella.

Després de l’acte d’inauguració realitzat a principis d’estiu per part dels màxims responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de la Selva del Camp, la nova estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) d’aquest municipi del Baix Camp es troba plenament operativa després de superar satisfactòriament la fase de prova.

La nova planta ha de permetre assolir un índex d’aprofitament de l’aigua gairebé total gràcies als tractaments de reducció del nitrogen i el fòsfor, de manera que l’aigua de sortida s’utilitzarà habitualment per al reg i també per part dels serveis públics municipals. La nova EDAR substitueix a la que hi havia en servei a la localitat des de la dècada dels anys 80 del segle passat i que havia quedat obsoleta.

L’execució del projecte s’ha allargat durant gairebé un any i Constècnia hi ha treballat conjuntament amb la societat barcelonina OMS-Sacede.

El complex, que s’ha aixecat al carrer de la Mecànica del polígon la Drecera, té una capacitat màxima de tractament de 2.500 metres cúbics diaris, l’equivalent a una població de 15.416 habitants.

La remodelació integral del Tomb de Muralles de la Selva del Camp, executada per Constència, és un exemple perfecte de la complexitat que comporten els treballs d’obra civil quan han de preservar i integrar bens històrics en un entorn que no pot deixar de viure el dia a dia i que, a més, necessita comptar amb tots serveis i comoditats dels espais públics de nova creació.

Els treballs en els ravals que envolten el nucli antic de la Selva s’integraven en les actuacions del Pla de Barris d’aquesta zona i requerien una acurada tasca de seguiment arqueològic, la integració de restes de diversos trams de les muralles i de les seves torres de defensa, així com la dotació de nous serveis, renovació de canonades, creació d’una xarxa de pluvials, ampliació dels espais per a vianants, construcció d’un carril per a biciletes. Tot plegat requeria, a més, complir el termini d’execució d’un any i no tallar completament el trànsit per tal de facilitar el dia a dia dels veïns.

Tot i les troballes arqueològiques i diverses modificacions puntuals del projecte, l’actuació es va poder completar gairebé dins dels terminis previstos i l’espai ha recuperat la seva condició original com una de les principals artèries del municipi. L’obra és, de fet, en una autèntica mostra d’integració entre el valor de la història i el dia a dia més contemporani.

This entry was tagged , , .

Primera planta del projecte APROP enllestida.

Segon dia de muntatge, amb tres plantes completades.

Interior d’un dels APROP.

 

 

 

 

 

 

 

 

Constècnia ha començat durant la darrera setmana d’agost el muntatge final del primer dels edificis del programa APROP de l’Ajuntament de Barcelona.

Tal i com explicava la presentació del projecte realitzada pel consistori barceloní, “es tracta d’un nou model d’allotjaments de construcció ràpida pioner a l’Estat en resposta a la urgència de necessitat d’habitatge a la ciutat. Una nova forma de construir habitatges, garantint els estàndards d’habitabilitat i de qualitat”.
“Inspirats en projectes desenvolupats en tota Europa, els APROP són blocs construïts amb contenidors marítims completament adaptats a les normatives i completament funcionals que es fabricaran en una base d’operacions i posteriorment es traslladaran a Ciutat Vella, on s’instal·laran. A més tindran la possibilitat de poder-se desmuntar i traslladar on es tingui necessitat”.
“Un concepte que podria assimilar-se a algunes teories utòpiques i futuristes d’edificis “Plug-in-City” que s’adapten a les necessitats de la ciutat i dels usuaris”.

Tot plegat forma part d’un projecte pioner i avantguardista que crea un precedent i del qual ens sentim orgullosos de ser partícips. Un nou repte que uneix la coordinació, el treball en equip, la recerca i el desenvolupament de solucions innovadores per a fer realitat una nova forma de construir.

Aquest primer edifici dels APROP està ubicat al barri Gòtic de Barcelona i després de la prèvia construcció interior i de la preinstal·lació dels serveis d’aigua, desaigües, calefacció i electricitat, les seves quatre plantes han quedat muntades en menys de quatre dies. La fase final de construcció serà la instal·lació de la cobertura de les façanes, així com la instal·lació de les passarel·les i de l’ascensor d’accés.

La comissió de seguiment de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) certifica que CONSTECNIA ha superat l’auditoria amb una qualificació de “4 estrelles”. L’abast de l’auditoria comporta la verificació dels requisits de seguretat establerts per l’AEQT.

El procediment utilitzat per a certificar a CONSTÈCNIA és un mètode de qualificació del sistema de gestió de seguretat de la pròpia empresa indispensable per poder desenvolupar els seus serveis en l’àmbit de l’AEQT.

La qualificació de “4 estrelles” ens permetrà oferir els nostres serveis a totes les empreses de l’Associació Empresarial Química de Tarragona.

This entry was tagged .

Es tracta d’una rehabilitació de tres edificis existents, situats al Casc Antic de la ciutat de Tarragona, concretament al C/ Comte i al C/ Misser Sitges. El conjunt té valor patrimonial, especialment la façana de l’edifici del C/ Comte 11bis, ja que es tracta d’una façana catalogada i protegida.
Els edificis estan units per la planta baixa i tenen planta altell i tres plantes pis. Aquests es troben en mal estat de conservació, amb moltes de les seves parts en ruïnes.
Es preveu construir 9 habitatges, 7 habitatges als edificis del carrer Comte i 2 habitatges a l’edifici amb façana al carrer Misser Sitges.

This entry was tagged , , .

Inauguració de la plaça del Portal d’Avall i nou tram sense circulació de vehicles del Camí de Tarragona, obres que han suposat augmentar l’amplitud de la zona viària en l’avinguda de Puig Ferreter i el Raval de Sant Rafel a l’hora que s’ha millorat l’ordenació del trànsit.

Tots els paviments de l’àrea d’actuació s’han col·locat al mateix nivell, eliminant així les barreres arquitectòniques antigues, millorant l’accés a la plaça, convertint aquest espai en un punt de trobada per conversar al voltant d’un arbrat de certa dimensió, convertint la plaça en un veritable portal.

També s’han substituït les instal·lacions existents i s’han realitzat les millores segons els protocols de les companyies de serveis de l’Ajuntament.

Les actuacions que s’han realitzat són la d’anul·lació dels serveis de la plaça, demolició de la plaça antiga i del paviment asfàltic del voltant, deixant tota la zona al mateix nivell, moviment de terres, pavimentació de la zona de trànsit de vehicles i de la zona de peatons, realització de la xarxa de pluvials, d’abastament d’aigua, d’enllumenat públic, baixa tensió i telecomunicacions

Els treballs de jardineria han consistit en la retirada dels arbres existents, prèvia poda per poder fer el transplantament en un altre àmbit del municipi i incorporació de magnòlies i de dos roures per les jardineres centrals.

S’han finalitzat les obres a la botiga LIDL Palamós, amb una superfície construïda de 2.052,92 m2, amb 3.087,21 m2 d’aparcament, configurant 91 places de pàrquing. L’edificació es distribueix amb sala de vendes diàfana, el magatzem, la fleca, la zona de serveis de personal i pel públic, el moll de càrrega.

A grans trets, l’estructura principal de l’edifici serà prefabricada de formigó i estructura metàl·lica a la coberta. La coberta serà a una aigua formada mitjançant un sistema de coberta lleugera. Les façanes estaran formades per panells de formigó prefabricat i acabat amb un panell de composite.

Exteriorment a la botiga s’urbanitzarà amb zona d’aparcament de vehicles.

Es tracta de les obres d’enderroc d’un edifici plurifamiliar en testera, de planta baixa, altell i quatre plantes altes, situat a l’aviguda d’Estanislau Figueres, núm. 18, de Tarragona.

L’enderroc es realitzarà element a element, començant per eliminar els elements d’equips i en ordre invers a la seva construcció.
Per els elements resistents es procedirà per planta, alleugerint les plantes de forma simètrica i traient la càrrega sobre els elements abans d’enderrocar-los.

Contrarestar o anular els components horitzontals d’arcs i voltes. Apuntalant els voladissos. Enderrocant l’estructura hiperestàtica de manera que tingui menys deformacions, girs i desplaçaments. Manteniment i introducció dels travaments necessaris.