La Casa Navàs i Constècnia reconstruiran la torratxa modernista

La Casa Navàs de Reus ha anunciat la decisió de reconstruir la seva torratxa, destruïda per una bomba durant la Guerra Civil. El conegut edifici reusenc obra de Lluís Domènech i Montaner, considerat una de les joies del modernisme català i europeu, restituirà així la totalitat de la seva imatge externa tal com va ser projectada.

Constècnia és l’empresa que ha rebut la confiança de tirar endavant el projecte, que han redactat els arquitectes Joan Tous i Pau Jansà, i el conservador-restaurador Pau Arroyo. Segons el calendari previst, des d’aquest mes de juny i fins al desembre d’enguany es construirà la rèplica de la torratxa al taller i el gener del 2025 es començarà a col·locar sobre la Casa Navàs.


A causa de l’esvelta estructura de la torratxa, de poc més d’un metre i mig d’amplada per gairebé dotze metres d’alçada (vuit de pedra i un remat de forja de prop de quatre metres) la construcció d’aquesta peça serà força complexa i requerirà una precisió mil·limètrica. Per aquest motiu, seguint el mateix sistema que es fa amb les torres de la Sagrada Família, primer es construirà tota la peça en una de les naus de Constècnia i posteriorment es farà el muntatge definitiu a la Casa Navàs.

La torratxa es construirà a partir d’una estructura d’acer inoxidable recoberta de pedra natural picada manualment pel mestre picapedrer selvatà Florenci Andreazini, amb pedra de Vinaixa (com l’original de Domènech i Montaner), vitralls del mestre Joan Serra i rematada per una estructura de forja que replicarà de l’original el mestre Juli Río.

El projecte ha estat presentat a la botiga de la Casa Navàs –restaurada també per Contècnia– amb una xerrada a càrrec de Sílvia Sagalà, directora de la Casa Navàs; Joan Tous, arquitecte redactor, i Indíbil Solans, arquitecte consultor de Constècnia.

Nova fase de recuperació del Castell de l’Albiol

Tercer castell que torna a la vida amb Constècnia aquest 2024. Paral·lelament a les actuacions als castells d’Ascó i d’Escornalbou, el tercer castell tarragoní on actualment treballen els tècnics de Constècnia és el Castell de l’Albiol, on s’executa la restauració de les torres exteriors i d’un tram de muralla d’aquesta construcció catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El projecte, que es troba en la seva quarta fase d’actuacions, desenvolupa tasques de consolidació d’urgència de diferents estructures i paraments de les muralles i torres exteriors de l’edificació. En fases anteriors el conjunt ja havia vist consolidar les restes de la seva torre central, a més d’altres treballs d’excavació, neteja, amidament i consolidació general.

L’actuació la promou l’Ajuntament de l’Albiol, amb suport del departament de Cultura de la Generalitat, i destaca perquè ha de millorar diferents trams de la muralla perimetral del recinte, a més de la consolidació de les dues torres d’aquesta muralla.

Les restes del Castell de l’Albiol destaquen perquè es troben en la zona més elevada del municipi i ofereixen una visió dominant de tot el poble, així com de bona part del Camp de Tarragona.

L’Albatros de Salou comença a mostrar la seva imatge renovada i més eficient

Les obres de rehabilitació integral que realitza Constècnia a l’edifici Albatros de Salou han entrat en la seva fase final. Els treballs inclouen les façanes i els tancaments, amb la renovació total de l’envolupament de l’edifici per tal de millorar la transmitància energètica.

Una de les seccions del popular complex del Cap Salou ja ha vist retirar la bastida que el cobria des de fa uns mesos i els treballs continuen en la resta de l’edifici, seguint el calendari previst per a l’actuació.

La nova façana s’ha fet més eficient amb aïllamernt i ha renovat tots els seus elements.


Els treballs per a la millora de l’eficiència energètica són especialment importants en construccions com l’Albatros, aixecada durant la segona meitat del segle XX i oberta a quatre vents en una zona especialment exposada del nostre litoral.

L’actuació compta amb ajudes dels fons europeus Next Generation i permetrà a l’edifici disposar de les millors certificacions energètiques i reduir notablement els seus consums energètics.

Nova fase de recuperació del castell d’Ascó a càrrec de Constècnia

Constècnia ha rebut l’encàrrec de dur a terme una nova fase del projecte de recuperació del Castell d’Ascó (Ribera d’Ebre), consistent en la intervenció arqueològica de zones no excavades, les intervencions de consolidació i protecció de les restes arqueològiques aflorades en l’anterior campanya arqueològica, així com noves intervencions estructurals al mur de l’absis i la museïtzació i adequació de la zona est del recinte.

El castell ocupa la zona sud-est d’un turó allargat de 146 m sobre el nivell de la riba dreta del riu Ebre, conegut com el Tossal del Castell, amb una gran visibilitat de tot el territori. La fortificació té el seu origen en una fortalesa del període islàmic, probablement del segle X. Arran de la conquesta feudal, el 1182, Ascó es converteix en una comanda templera que al segle XIV passa a les mans dels Hospitalaris. El castell va ser destruït durant la Guerra dels Segadors (1640-1652) i va quedar abandonat. Entre el 1873 i el 1875, es va reconstruir la torre principal com a punt de repetició d’una línia de telegrafia òptica militar que comunicava Saragossa i Amposta.

Pràcticament no hi ha vestigis del castell de l’època islàmica. Els edificis actuals són obra de Templers i Hospitalaris, que van construir la nova fortalesa al voltant d’una primera torre rectangular, més gran que l’actual.

Les excavacions arqueològiques han tret a la llum diverses estances del castell: cisternes, cavallerisses, un cup de vi, un pou, la capella, que corresponen a la planta baixa d’una fortalesa que disposava d’edificis de dues o tres plantes que allotjarien les estances nobles de la comanda.

Des del 2014 s’han realitzat diverses campanyes arqueològiques i intervencions arquitectòniques per tal que en un estadi final es pugui recuperar el conjunt del castell, fent-lo visitable íntegrament i podent interpretar el conjunt de les restes aparegudes. En el moment actual és visitable la zona més elevada del castell, comprenent la reconstruïda torre-garita, les sales més properes a aquesta i la majoria dels panys de muralla, així com una sèrie de sitges i cisternes properes a la part superior. Ara per ara es troba excavada arqueològicament la banda sud-est del Castell (a l’esquerra i centre de la imatge del plànol), on han aflorat diversos dipòsits, que limiten amb la zona actualment visitable. L’actuació contempla estudiar i delimitar el castell en el seu extrem oposat (a la dreta de la imatge del plànol).

Finalitzada una promoció plurifamiliar de 17 habitatges a Reus

Coincidint amb l’inici de 2024 s’ha donat per finalitzat i lliurat el projecte de construcció de l’edifici plurifamiliar que Constècnia ha executat al llarg dels darrers mesos al carrer de Sant Elies de Reus.

L’execució d’aquesta promoció privada, en la qual Constècnia actuava com a constructora, consistia en l’edificació de disset habitatges i diversos locals comercials en una parcela entre mitgeres en aquest cèntric carrer de la capital del Baix Camp.
Tots els habitatges disposen d’acabats i materials de primera qualitat, així com de la màxima certificació energètica.

Enllestida la coberta i ampliació de la caixa escènica de la Defensa Agrària

Els treballs de rehabilitació de la coberta i ampliació de la caixa escènica del teatre de la Defensa Agrària es troben pràcticament enllestits. L’actuació és només a l’espera de l’execució d’un annex al projecte inicial amb el qual es completarà la infraestructura bàsica d’aquest equipament cultural de la Selva del Camp.

Els treballs s’han centrat, sobretot, en la retirada, gestió i substitució de l’antiga teulada de fibrociment, que requeria un tractament especialitzat pel seu contingut en amiant, de manera que només una empresa especialitzada i registrada al RERA com Constècnia podia realitzar. També s’han substituït les encavallades de fusta que suportaven la teulada i incrementat l’alçada de la caixa escènica per tal permetre la instal·lació de la maquinària i dels elements de seguretat que marquen les noves normatives.

La nova coberta, projectada inicialment amb bigues de fusta laminada, s’ha construït finalment amb encavallades que reprodueixen estèticament l’estructura original de l’edifici, seguint les indicacions de tècnics en patrimoni cultural.

A més de disposar de les màximes certificacions energètiques i de seguretat en la nova teulada, l’actuació ha respectat en tot moment l’estructura original de la sala i s’ha preservat especialment el paviment hidràulic que cobreix l’espai central de la platea.

El projecte de bicicleta compartida Ganxeta, llest per entrar en funcionament

Tècnics de l’Ajuntament de Reus, a través de la societat municipal Reus Mobilitat i Serveis, treballen aquest desembre en el procés per testejar i posar en marxa les estacions del nou sistema públic de bicicletes compartides reusenc, la Ganxeta. L’obra civil de construcció dels 21 punts de servei distribuïts per tota la ciutat ha anat a càrrec de @constècnia, que s’ha encarregat de construir les plataformes d’estacionament i d’instal·lar els 465 punts d’ancoratge que entraran en servei a partir del pròxim 10 de gener.

Les vint-i-una estacions acolliran en aquesta primera fase un total de 250 bicicletes, les quals estaran en servei 24 hores durant tots els dies de l’any. Els espais escollits es troben repartits de forma estratègica en zones d’equipaments importants com la plaça de les Osques/carrer Sant Joan, l’avinguda de Sant Jordi, la plaça de Sant Francesc (a les imatges), o a l’estació de Renfe, el Mas Iglesias, la Biblioteca Central, l’avinguda de Marià Fortuny o el barri Gaudí, entre altres.

La Ganxeta es coordinarà des del Centre de Control Central de Reus Mobilitat i Serveis i a través de l’aplicació «GANXETA» se’n regularà tot el funcionament. Per utilitzar el servei caldrà descarregar-se l’app i seguir tres passos: registrar-se, escollir la tarifa i buscar al mapa l’estació més propera per reservar una bicicleta. El tiquet de 24 hores costarà un euro i permetrà usos il·limitats inferiors a 30 minuts, tot i que també hi haurà bonificacions per la subscripció mensual: Ganxeta Jove (de 14 a 29 anys), per sis euros al mes; Ganxeta Daurada (a partir de 65 anys), també per sis euros al mes, i la Ganxeta, per la resta d’usuaris, per nou euros al mes.

La iniciativa vol promoure l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible a Reus i està emmarcada dins del “Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia Financiado por la Unión Europea-NextGenerationEU”.

Habitatge unifamiliar construit amb contenidors marítims reutilitzats

Operaris i tècnics de Constècnia es troben enllestint aquestes setmanes un projecte especialment significatiu i interessant a Alcover (Alt Camp), per tot el que implica en l’àmbit de l’aplicació de noves tècniques constructives, l’estalvi energètic i la reducció de la petjada ambiental.

Es tracta d’un habitatge unifamiliar construït a partir de contenidors marítims reutilitzats, un sistema gràcies al qual s’aconsegueix estalviar energia i costos en el reciclatge dels mateixos contenidors, així com en el procés previ de producció i instal·lació dels materials constructius, molts dels quals no arriben a ser necessaris gràcies a les estructures metàl·liques reciclades.


Mirant més al detall el projecte, es tracta d’una unifamiliar d’una sola planta que reaprofita la base de quatre contenidors marítims per donar forma a la seva estructura bàsica. El procés constructiu ha resultat especialment ràpid i eficient, donat que va començar aquesta mateixa primavera, amb la preparació del terreny, la construcció de les bases de cimentació i la preparació dels contenidors. A mitjan estiu es van instal·lar els contenidors en la seva posició definitiva i va començar a realitzar-se tant l’acabat interior com l’exterior de la construcció. Això ha permès que actualment l’habitatge es trobi pràcticament a punt i tot fa preveure que els seus propietaris en podran gaudir en només unes setmanes.

El projecte disposa de les màximes certificacions energètiques, ha optimitzat al màxim tots els recursos constructius i ha minimitzat al màxim la petjada en l’entorn tant durant el procés constructiu com ho farà, a partir d’ara, en el seu dia a dia quotidià.

L’APCE guardona Constècnia per la seva implicació en el territori

Constècnia ha estat guardonada amb el premi Implicació en el Territori que atorga l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) dins de la trobada anual que realitza l’entitat amb els seus associats.
El premi, que es lliura juntament amb quatre reconeixements més al Compromís Social, la Regeneració Urbana, la Innovació i la Sostenibilitat, destaca l’arrelament de Constècnia i de la seva xarxa professional a l’entorn on ha desenvolupat els seus més de trenta-cinc anys d’activitat, a més de remarcar projectes de primera línia desenvolupats i executats des del territori a benefici de la seva gent.

En un acte celebrat a l’auditori del CosmoCaixa a Barcelona, els responsables de Constècnia, Ignasi Prats, Gerard Prats i Carles Prats, han rebut el guardó de mans del president de l’APCE, Xavier Vilajoana, i de Daniel Roig, president de la Comissió Territorial de l’APCE a Tarragona.
La trobada de l’APCE ha comptat amb una jornada de treball prèvia amb Judit Montoriol, economista de CaixaBank Research, i la cloenda ha anat a càrrec del secretari general del departament de Territori de la Generalitat, Joan Jaume Oms.


Des de Constècnia volem agrair la gran tasca que realitza l’APCE per al sector de la promoció i la construcció d’edificis, així com el suport i disponibilitat que contínuament mostra als seus associats. Aquest guardó suposa un notable reconeixement per una empresa com la nostra, que va néixer a partir de la cultura de l’esforç, i implica una especial satisfacció i una nova motivació per tal de continuar endavant des de la Selva del Camp i per a tot el Camp de Tarragona, on actuem principalment.

(Fotos APCE.CAT ©)

Comença el projecte del GastroMercat del Mercat Central de Reus

La façana principal de l’edifici del Mercat Central de Reus ha vist iniciar recentment el treballs que han de permetre la seva remodelació i desenvolupar el nou espai destinat a la venda i la degustació batejat com a GastroMercat.

Les obres, executades per Constècnia i encarregades per l’Ajuntament de Reus a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, permetran crear dos espais diferenciats; un d’interior amb una superfície de 440 m2, on abans hi havia un autoservei, i un d’exterior, de 450 m2 més, que resultarà de la reforma de l’accés i la creació d’una plaça elevada, mantenint l’estructura original de la façana però potenciant l’accés de vianants pel carrer de Sant Joan.

La reordenació de l’accés principal preveu dotar aquesta entrada d’una gran rampa per a una major accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda. El projecte incorpora l’ús de terrassa exterior a la nova plaça elevada, un ús que afavorirà el funcionament del mercat en un horari més ampli que en l’actualitat com a mesura per impulsar comercialment no només el Mercat Central sinó també la seva àrea d’influència.