Dos projectes de Constècnia, entre els millors de la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura

La XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU) ha guardonat i seleccionat dos projectes executats per Constècnia entre les prop de 600 propostes presentades en la seva última convocatòria. Es tracta del projecte APROP Ciutat Vella (Barcelona), obra d’Straddle3, Eulia Arkitektura i Yaiza Ferré, que ha estat seleccionat per l’última fase, així com el celler Clos Pachem (Gratallops), signat per Harquitectes, que ha obtingut un dels guardons finals.

Les obres que han passat a l’última fase d’aquesta XV BEAU han estat triades segons criteris de qualitat, pertinència, vocació social i cultural o innovació i, segons el jurat, «permeten obtenir una visió general de la producció arquitectònica, paisatgística i urbanística duta a terme pels arquitectes espanyols en els últims tres anys».

El celler Clos Pachem destaca, segons el criteri de la BEAU, pel fet que el propi edifici contribueixi a l’elaboració «biodinàmica» dels vins a partir de principis passius. Entre altres aspectes, es valora les solucions per aconseguir una estabilitat higrotèrmica, amb murs ceràmics de càrrega de fins a 1,75m de gruix i amb múltiples capes que creen càmeres de circulació d’aire que refrigeren l’espai, així com la utilització de la coberta com a sostre refrescant aprofitant la radiació nocturna mitjançant un sistema tancat de recirculació d’aigua.

Pel que fa a l’APROP, es valora l’aprofitament de l’espai i la innovació que implica l’aprofitament de vells contenidors marítims per tal de crear allotjaments de ràpida construcció amb uns bons nivells de qualitat.

El Pavelló Mies van der Rohe i Lilly Reich de Barceliona acull fins el 16 de setembre una exposició on es poden veure diversos muntatges amb les obres seleccionades, finalistes i guardonades.